Hozzávalók:
Barna massza:
-
8 dkg margarin
-
30 dkg cukor
-
2 ek kakaó
-
1/2 dl tej
-
20 dkg darált dió
-
10 dkg kekszpor
-
cukor a forgatáshoz
Tóltelék:
-
10 dkg margarin
-
5 dkg cukor
-
15 dkg kekszpor
-
25 dkg gesztenyemassza
A kekszport a dióval, cukorral, kakaóval olvasztott margarinnal és a tejjel összegyúrjuk és 25 db gombócot csinálunk. Cukorban meghempergetjük.
A töltelékhez a gesztenyemasszát áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a kekszet, a margarint és kevéske rumot. A gombócokat egy citromfacsaró üregébe nyomkodjuk, a közepébe beleteszünk egy szem kimagozott meggyet és a gesztenyés tölteléket betöltjük az üregbe. A citomfacsaró üregét becukrozzuk, hogy könnyebben kijöjjön a süti.
Megjegyzés: Hirtelen kellett édességet csinálnom és mivel éppen nem volt itthon gesztenyemassza, ezért így csináltam meg a morgós csúcsot:
A 25 dkg kekszport összegyúrtam a 30 dkg cukorral, 15 dkg margarinnal , 20 dkg dióval és 1 dl tejjel. A masszát nagyjából elfeleztem és az egyik felébe beletettem a kakaóport, a másik felébe 1 csomag vaniliás cukrot. A kakaós tésztából kb: 3 cm-es gombócokat gyúrtam, cukorban meghempergettem és betettem a citromfacsaró üregébe. Belenyomtam egy meggyet és betöltöttem a világos masszát. A citromfacsarót nem kellett cukrozni, mert könnyen kijött a süti. Így lett 33 db morgós csúcsom. A világos masszából valamennyi kimaradt, azokból kis gombócokat gyúrtam és belenyomtam egy darabka diót.
Az eredeti recept a lakoma.gportal. hu oldalon található.
|