Imádom a tortillát. Villámgyorsan készíthető belőle reggeli, ebéd vagy vacsora. Jó ha van belőle néhány darab a fagyasztóban. Mikróban pár másodperc alatt felmelegíthető és már tölthetjük is! Az se baj, ha nincs a boltban, mert otthon is gyorsan elkészíthető!
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
1,5 ek olaj
1,5 tk só
1,5-2 dl langyos víz
A hozzávalókat a langyos vízzel apránként adagolva összedolgozzuk. /Nekem 1,5 dl víz elég volt. Ezért nem szabad az összes vizet hozzákeverni a liszthez./ Kicsit állni hagyjuk, majd 8 gombócra osztjuk. Alaposan meglisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, kb: 18-20 cm átmérőjűre.
Vastag falú serpenyőben mindkét oldalát hólyagosodásig sütjük, ez kb: 1-1 perc.
A megsült tortilla lapokat tányérra teszem nedves kézzel megpaskolom, letakarom /tányérral takartam/. Ezzel a módszerrel a lapok nem keményedtek meg, könnyedén meg tudtam tölteni és fel tudtam tekerni őket.
Az idegen nyelvű receptekben sokszor találkozunk idegen mértékegységekkel, mint cup, vagy oz stb.Itt ezen az oldalon megtalálod melyik mit jelent.
Tortillák ebédre:
1. Zöldséges tortilla:
15-20 dkg csirkemell
10 dkg sajt
1 fej hagyma
1 kisebb cukkini
1 konzerv kukorica
5 ek olaj
1 g fokhagyma
kevés ételizesítő
1-2 dl tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
A hagymát kicsit megdinszteltem, rádobtam a kockára vágott húst, fehéredésig pirítottam, belekevertem a kockára vágott cukkinit és az apróra vágott fokhagymát. Megszórtam kis delicáttal és 4-5 percig pároltam. Ekkor beledobtam a kis kockára vágott sajtot és a kukoricát. Addig pároltam mig a sajt el nem olvadt.
A tejfölbe 2 gerezd fokhagymát nyomtam és megsóztam. Megkentem vele a tortillákat, ráterítettem a közepére a cukkinis húst, feltekertem. Családunk egyik tagja nem szereti a tortilla lapokat, mert sületlennek találja, ezért neki kicsit megpirítottam a feltekert tortillákat, még melegen megkentem tejföllel és megszórtam reszelt sajttal.
Mivel kiváncsi voltam milyen így magamnak is megsütöttem egyet. Hát nem igazán tudtam eldönteni melyik a finomabb. Mindkettő nagyon finom volt.
Ezt a töltelék receptet a femina.hu-n találtam.
4 féle quesadillas /mexikói pizza/:
2. BBQ csirkés tortilla:
Csirkemellet sütünk, majd cafatokra tépjük és dinsztelt hagymára dobjuk és egy kis BBQ szósszal összerottantjuk. Egy tortillát forró serpenyőbe teszünk, a tortilla felére reszelt sajtot szórunk /2 félét/ erre tesszük a húst és még egy adag reszelt sajtot, ráhajtjuk a tortilla másik felét és amikor megpirult megfordítjuk, hogy a másik fele is megpiruljon. Mártogatóssal tálaljuk.
2 gerezd fokhagymát pirítunk, rádobunk egy kis csésze szeletelt gombát, átforgatjuk, rádobunk 3 csésze leveles bébispenótot. Amikor a spenót összeesett ráütünk 3 tojást, sózzuk, borsozzuk és megsütjük. Serpenyőt forrósítunk beletessszük a tortillát szárunk a felére reszelt sajtot, teszünk rá a gombás töltelékből sajttal szórjuk, ráhajtjuk a másik felét kicsit pirítjuk, majd megfordítjuk és a másik felét is pirítjuk.Salsával tálaljuk.
4. Sajtos- húsos tortilla:
Csíkokra vágott húst pirítunk amit sózunk, borsozunk, rádobunk egy csésze szeletelt hagymát és egy csésze csíkokra vágott paprikát. Forró serpenyőbe tessszük a tortillát, az egyik felére teszünk 2 vékony sajtszeletet, erre tesszük a hagymás, paprikás húst, a tetejére 2 szelet sajtot, félbehajtjuk és pirítjuk, majd megfordítjuk, hogy a másik fele is piruljon. Mártogatóssal tálaljuk.
5. Csirke fajitas:
Csíkokra vágott csirkemellet kezdünk pirítani közben megszórjuk sóval, borssal, chilivel, pirospaprikával fokhagymagranulátummal. Rádobunk fél csésze szeletelt hagymát, fél csésze 3 színű kaliforniai paprikát és összepirítjuk. Forró serpenyőbe tesszük a tortillát, a felét megszórjuk reszelt sajttal, rátesszük a húsos keveréket és még egy kis sajtot, félbehajtuk, pirítjuk, majd megfordítjuk és a másik felét is pirítjuk. Salsa verdével és tejföllel tálaljuk.
6. Mexikói tortilla: Burrito
Egy pórét vagy egy csomó metélőhagymát vajon dinsztelünk, rádobunk 40 dkg darálthúst amit megszórunk mexikói fűszerkeverékkel.Pár percig pároljuk, majd hozzáteszünk egy csíkokra vágott kaliforniai paprikát, 20 dkg főtt kukoricát, 20 dkg vörös babot, 1-2 szem apróra vágott paradicsomot és sózzuk borsozzuk. Ha összefőtt megtöltjük vele a tortillákat és paradicsom salsával tálaljuk. Paradicsom salsa: 5 kisebb paradicsomot, 1 db chili paprikát, 1 nagy hagymát, 2 gerezd fokhagymát egészen apróra vagdalunk sózzuk, borsozzukcitromlével locsoljuk.
Mexikói fűszerkeverék: 1 ek köménymag, 1 ek pirospaprika, 1 ek oreganó, 1/2 ek bors, 1 ek zellerzöld, 1 ek fokhagymagranulátum, 2 ek chilipor, 1 ek citromhéj, 1 ek porcukor. Mindent megdarálunk.
7. Csirkés avokádós burritos:
Ha van egy kevés maradék sült vagy főtt csirkehús aprítsd fel, egy avokádót szeletelj fel. Pakolj meg egy tortillát reszelt sajttal, a hússal, tegyél rá avokádó szeleteket, újabb reszelt sajtot. Kenj rá tejfölt és salsa verdét. Jól csomagold be, hogy a töltelék ne follyon ki és grillezd meg.
Salsa verde: 8-10 ek oliva olaj, 1 ek ecetes kapribogyó, 1 ek paradicsompüré, 5 dkg kenyérbél morzsa, 5 dkg szardella, 10 ml ecet, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 2 főtt tojássárgája /el is hagyható/. A hozzávalókat addig keverjük az olajjal amig tejföl sűrűségű lesz.
4 féle csirkés tacos:
1. Chilis-paprikás:1/2 szeletelt hagymát, fél-fél csésze szeletelt piros, sárga zöld kaliforniai paprikát olajon dinszteljük, közben megszórjuk 1 tk sóval, 1 tk chili porral, 1/2 tk római köménnyel, 1/2 tk fekete borssal. Rádobunk 2 csésze tépett húst összerottyantjuk.
2. Paradicsomos:1 kockákra vágott hagymát dinsztelünk közben megszórjuk 1 tk sóval, 1 tk oreganóval, 1 tk római köménnyel, 1 ek darált chipotle paprikával, 2 gerezd szétnyomott fokhagymával, rádobunk 14,5 dkg zúzott paradicsomot és 2 csésze tépett húst. Jól összerottyantjuk, tortillára töltjük teszünk a tetejére pár szelet avokádót.
3. Ananászos: 1 ek olajon pirítani kezdünk egy kockákra vágott hagymát, megszórjuk 1 és 1/4 tk sóval, 1 tk chiliporral, 1 tk pirospaprikával, 2 gerezd szétnyomott fokhagymával, dobunk rá 8 dkg zúzott ananászt és 2 csésze tépett húst. Jól összeforgatjuk, tortillába töltjük szórunk rá lilahagyma kockákat és petrezselymet.
4. Tejfölös:1 ek olajon pirítunk 3 gerezd szétrnyomott fokhagymát, ha illatozni kezd azonnal rádobunk 2 csésze tépett húst, megszórjuk 3/4 tk sóval, teszünk rá 1/2 csésze tejfölt, 1 ek lime lét, 1/4 csésze koriander levelet. Összerottyantjuk és tortillára pakoljuk, paradicsomkockákat szórunk rá.
Tortillák reggelire:
1. Tükörtojásos:
Megsütünk 2-3 szelet szalonnát félretesszük, a visszamaradt zsiradékban sütünk egy tükörtojást. Egy tortillát megkenünk avokádóval, teszünk rá 2-3 szelet paradicsomot, a szalonnát, tükörtojást, fetát morzsolunk rá /de ugyanúgy megteszi a jóval olcsóbb krémfehérsajt az íze olyan mint a feta sajt íze/, megszórjuk zöldfűszerrel: petrezselyem vagy metélőhagyma, újhagyma.
2. Kolbászos-rántottás:
Süssünk kolbászt, öntsünk rá 1-2 felvert tojást, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg reszelt sajttal.Tegyük mindezt egy tortillára ismét szórjunk rá sajtot és locsoljuk meg kedvenc szószunkkal.
3. Parasztreggelihez hasonló töltelékkel:
Kolbászdarabokat sütünk, rádobunk pirított krumplit, kicsit együtt pirítjuk, ráöntünk 2 felvert tojást, sózzuk, borsozzuk, reszelt sajttal szórjuk. Tortillára pakoljuk, teszünk rá chilipaprika szeleteket, tejfölt, zöldhagymát.
4. Vegetariánus:
Édesburgonya kockákat sütünk, rádobunk 2 ek fekete babot, kicsit összepirítjuk. kTortillára pakoljuk, teszünk rá salsa verdét, tejfölt, lilahagymát.
Salsa verde hozzávalói:
8-10 ek oliva olaj
1-2 ek ecetes kapribogyó
1 ek paradicsompüré
5 dkg kenyérbél morzsa
5 dkg szardella
10 ml ecet
1 gerezd fokhagyma
2 főtt tojás sárgája /elhagyható/
Mindent nagyon apróra vágunk és addig keverjük az olajjal amig tejföl sűrűségű masszát kapunk. Ha szeretjük keverjük hozzá a tojássárgáját is.