Hozzávalók:
A rozmaringos focaccio tésztája kicsit megemeltem a mennyiségeket:
-
70 dkg liszt
-
4 dkg friss élesztő
-
4,5 dl melegvíz
-
1,5 kk cukor
-
2 kk só
-
2-3 késhegynyi rozmaringpor
-
2 gerezd fokhagyma
-
0,5-0,7 dl olaj
A töltelékhez:
-
25 dkg darálthús
-
3 ek olaj
-
3 ek cukor
-
2 dl húsleves
-
1 hagyma
-
1 vékony répa
-
10 dkg zeller
-
3-4 ek paradicsompüré
-
só, bors, oregáno, kakukkfű
-
1 ek worchester mártás /ha nincs az sem baj/
A tésztát összeállítjuk, 10-15 percig dagasztjuk, majd langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük. Amig kel a tészta elkészítjük a bolognai mártást:
A hagymát olajon fonnyasztjuk, 1-2perc múlva a hagymát az edény egyik felébe húzzuk, másik felére 3 ek cukrot szórunk és karamellizáljuk. /Lehet a cukrot külön edényben is karamellizálni és utólag beletenni a mártásba./ Vigyázzunk, hogy a cukor ne égjen meg! Ha karamellizálódott a cukor rádobjuk a húst és fehéredésig sütjük. Felöntjük a húslevessel, beletesszük a lereszelt répát és zellert, paradicsompürét, ízlés szerint fűszerezzük és puhára főzzűk.
Ha a tészta szépen megkelt 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, 5x5 cm-es kockákra vágjuk. A kockák egyik felére tölteléket kenünk, a másik felét ráhajtjuk. Tojással megkenjük és sajttal szórjuk. A tepsiben még egy fél órát kelesztjük és 180 fokon sütjük.
Ebből a mennyiségből kb 70 db kis párnácska lett.
Adhatunk hozzá mártogatóst is:
Fokhagymás, sajtos dip: 1 tömlős sajt, 1 ek ketchup, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek tejföl, só bors
Extra erős mártogatós: 3 dl ketchup, 1 ek csípős paprikakrém /Erős Pista/, 2 ek tejföl, 1 mk mustár, késhegynyi bors
|